Писателката Ивелина Радионова представи най-новата си книга в Несебър

Ивелина Радионова – една от най-обичаните съвременни български писателки,  представи пред несебърска публика навръх Лазаровден своята най-нова книга „До Боянския майстор“. Събитието се състоя в читалище „Месемврия – 2015“  в Стария град и събра почитатели на авторката.

Срещата откри Борислава Кузова, представител на читалището, която накратко представи писателката и й предостави думата. С много топлота, обаятелност и ласкавост Ивелина Радионова пренесе присъстващите в своя художествен свят и своите герои. Като сладкодумен разказвач, тя умело преведе публиката през образи и истории, преплетени в най-новата й книга.  Срещата завърши с раздаване на автографи и обещание за нови срещи.

В книгата „До Боянския майстор“ са поместени повест с едноименното заглавие и единадесет разказа, а действието между кориците й тече през вековете и показва корените на българщината и човечността.

Писаното слово, излязло под перото на талантливата писателка, събужда топлината и копнежа по една отминала епоха, в която дълг, чест и морал са били поставяни на пиедестал. В книгата българският дух се възвисява и зове отново към опазване на вярата в доброто, на правдата и чистотата в човешките отношения, въздига над трудностите и засища глада на душите.

Авторката заспътва темата за вечното и непреходното чрез ценностите на родния фолклор и обичаи. Всеки разказ утвърждава сплотеност, вярност, силна обич, почит към знанието и традициите, отговорност към род и родина.

“Като опит да съградя мост между реалността и един друг свят.“ – така определя Ивелина Радионова книгата си и изразява надежда, че тя  ще бъде възприета като „пътуване до дълбините на душата, издигане на най-чистите стремежи и дамгосване на страховете и злината във всичките й проявления.“.

Разказана в проза, историята на Боянския майстор първоначално е създадена като стихотворение, което печели първа награда в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ 2020. Поетичната творба е включена в книгата и е нейно своеобразно мото.