СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ В НЕСЕБЪР ИЗПРАТИ СВОИТЕ АБИТУРИЕНТИ

Изключително емоционално СУ „Любен Каравелов“ в Несебър изпрати своите абитуриенти от випуск 2022. Днес за последен път чуха училищния звънец 49 зрелостници от две паралелки с класни ръководители Румяна Жекова и Галина Чолакова. Тържеството на напускащите училището млади хора бе изпълнено с думи на гордост, думи на признателност и благодарност към учителите за всеотдайния им труд, за обичта, за споделените радости и тревоги по пътя на познанието и порастването.

Малко преди официалните обръщения, както повелява традицията, училищното знаме бе предадено на бъдещи абитуриенти.

От името на кмета на Община Несебър Николай Димитров бе прочетен поздравителен адрес към зрелостниците, в който градоначалникът им пожелава с младежки устрем, плам и вдъхновение да преодолявате дръзко и уверено препятствията, които ще срещнат по пътя си. „Желая Ви от все сърце, като морски чеда, винаги да сте на гребена на вълната, платната на мечтите Ви да са изпълнени с попътен вятър, а целите Ви да стигат до желаните пристанища.“, се казваше в адреса на кмета.

„.Последният Ви училищен звънец ще бъде скоро последван и от първия Ви житейски звънец. В новото начало Вие ще си бъдете директори и класни ръководители, а учител – животът. Нека житейската и професионална реализация са венецът на това начало, което поставихте тук, в нашето училище! Притежавате две основни предимства – младостта и знанията. Използвайте ги смело!“, подчерта в словото си директорката на училището Ирина Велкова.

Поздрав към завършващите поднесе и Мария Шатрова от 11 „б“, представител на Българския младежки червен кръст: “Ние сме тук, за да изкажем своята благодарност към нашите доброволци-абитуриенти. В продължение на 5 години те бяха едни най-активните и отдадени червенокръстци. За нас те са пример, който ние ще следваме“.

В празничната програма имаше хумористичен скеч, подготвен от завършващите, както и музикален поздрав, изпълнен от Тодор Пирев и Тодор Линов. Със забавни гатанки зрелостниците описваха своите учители и им поднасяха цветя след края на всяка. Цветя имаше и за директора Ирина Велкова.

По време на тържеството и всеки абитуриент получи забавна номинация, която бе посрещната с много аплодисменти от публиката.

Бяха обявени и най-големи постижения на зрелостниците. Присъстващите научиха, че по инициатива на г-жа Симеонова, преподавател по български език и литература, Тодор Пирев от 12 клас е съставил онлайн книга с произведения на випуск 2022 в три категории. Тя вече е споделена в сайта на училището, за да може всеки да се докосне до творчеството на завършващите.

В днешния празничен ден стана ясно, че – спазвайки установената традиция всеки випуск да оставя нещо след себе си – дванадесетокласниците ще предадат на училището книга, събрала между кориците си всички техни постижения, които те са „записали“ в училищната история през 5-те години в гимназията. Точно на 24 май тя ще бъде публикувана в училищния сайт.

Към финала на тържеството зрелостниците изказаха още веднъж благодарност към своите учители за любовта, за всеотдайността, за подкрепата и важните съвети, за споделения житейски опит и за вниманието през годините.

Финал на емоционалното изпращане сложи право българско хоро, което се изви на улицата пред СУ „Любен Каравелов“.