МНОЖЕСТВО НАГРАДИ ЗА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ОДК-НЕСЕБЪР ОТ МЕЖДУНАРОДНИ И НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ

Киара Апостолова спечели бронзово отличие от Международен конкурс в Япония.12-годишната възпитаничка на ОДК- Несебър впечатли журито на 53-я Международен конкурс и изложба за детско изкуство (The International Children’s Art Exhibition- ICAE) в Осака, Япония. Нашето талантливо момиче донесе бронзов медал за детския комплекс и България с рисунката си „Ден и нощ”!

Форумът ICAE е основан през 1970 г. в Осака и дава възможност на децата на възраст от 3 до 15 г. да покажат своето творчество чрез рисунки и колажи.

Организаторите вярват, че изкуството обхваща всички области на развитие и насърчава творчеството и въображението у децата. Помага за развитието на тяхната интелигентност и личност и им дава възможност да изразят себе си. Поради тази причина в състезанието няма конкретна тема – за да могат децата да се изразяват свободно, без ограничения.

Всяка година в конкурса участват десетки хиляди рисунки на деца от цял свят. Като тази година в изложбата участваха деца от 35 държави по света с общо 35 000 творби.

Известният съдийски състав в Токио включва представители на Biiku Bunka Kyokai (Фондация за художествено образование в Япония), учители по изкуства от Япония и от участващите страни. Произведенията се оценяват въз основа на оригиналност, ясно съдържание и културен израз. След като са избрани победителите от всички страни, техните рисунки стават част от пътуваща международна изложба за деца.

Виктория Добрева от клуб „Компютър” с ръководител Катерина Стоянова се класира на трето място в раздел компютърна рисунка в конкурс „Аз, моят град и морето”, организиран от Ротари клуб Бургас- Пиргос, Община Бургас и Център за подкрепа и личностно развитие – Бургас. Конкурсът е ежегоден и цели да възпитава и провокира любов и положително отношение към родния град и морето, опазване на културно – историческите ценности и околната среда.

Признание и  награди от различни национални конкурс възпитаници на ОДК- Несебър   донесоха и през  месец май. В рамките на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, състоял се край Петропавловския манастир, се проведе X Национален конкурс за детска рисунка „Нарисувай Гергьовден”. Сред близо 300 участници, творбата на Веселина Ганчева от клуб „Сръчко” с ръководител Михаела Георгиева, бе отличена с втора награда.

В Националния конкурс „Цветолиние”, организиран от Народно читалище „Пробуда- 1880 година” – Бургас, участие взеха възпитаници на ОДК с ръководител Виолета Апостолова. Те изработиха приложни творби, посветени на пролетните празници- Лазаровден, Цветница, Великден.

Гергана Тодорова спечели първа награда, Алис Бяндова беше отличена с втора награда, а Радина Георгиева – с трета. При по- големите участници Киара Апостолова от „Етноклуб” спечели трето място. Призьорите бяха наградени с медали и грамоти.

Участие в конкурса взеха над 1300 деца от всички краища на България. Те бяха оценявани от специализирано жури. Отличените експонати бяха подредени от организаторите в изложба.

Награди от Национален конкурс „Шарено петле“ донесоха  Камила Брагина, която бе отличена с  III място в  раздел „Рисунка“ и Киара Апостолова  -II място в  раздел „Фотография“.