ОБЗОР ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИКА СИ С ЧЕТИРИДНЕВНИ ТЪРЖЕСТВА

Обзор отбеляза Еньовден.  Най-мистичният   и  изпълнен с предания  ден от народния календар е избран за  празник  на града, в който се срещат античното минало и настоящето, морето и планината, златните плажове и старопланинските стръмнини, омайните билки и лятното опиянение.

Денят  на Обзор и тази година бе  честван с разнообразна програма от събития, посветени на местните хора и тяхната обич към родния град.

Тържествените прояви на 24 юни  в  Града на слънцето се осъществиха със специалната идейна и организационна подкрепа на Община Несебър. Поздрав към жителите на Обзор  бе прочетен от името на кмета на общината Николай Димитров: „Всички ние – жителите на община Несебър, споделяме днешната Ви радост, защото заедно, с общи усилия, градим настоящето  на Обзор. Днес е ден на равносметка за постигнатото – от всеки от нас и от всички заедно, защото ни свързват общи идеи и планове за бъдещето – нашето и на нашите деца.“

Концертната програма на навръх празника включваше звездите на  родната рок сцена – група „Тангра“. Амфитеатърът се изпълни с любители на поп музиката, а бандата сподели с многобройната публика своите хитовe, заели  достойно място  в   съвременната българска  фонотека.

 

 

Концертът на „Тангра“ бе предшестван от изявите на бургаската  група „FOUR”, която подгря присъстващите както с авторски парчета, така и с класически рок мелодии и евъргрийни на световни изпълнители.

Финал на вечерта постави ярък пиро-музикален спектакъл. В края на празничния ден богата заря освети небето над Обзор, за да затихне под звуците на емблематичната песен на група „Тангра“ – „Любовта, без която не можем“.

Проявите за празника на Обзор започнаха още на 22 юни с изпълнение на Петя Панева- финалист в „Гласа на България 2021“, чиито изумителна фолклорна изява изпълни сърцата на публиката на  централния площад   на града.  Най-малките жители и гости на Обзор също не бяха забравени. За всички тях на 23 юни бе организирана забавна шоу – клоунада и весели игри.

Празнични прояви  имаше и в деня след празника – 25-юни, когато  читалище „Изгрев -1927“- Обзор  се включи в тържественото отбелязване на Еньовден. На площада  пяха и танцуваха всички местни самодейци, включително формации от  пенсионерския клуб на града и селата Раковсково и Баня.

Част от празника бе и изложба под надслов „Еньовденска трапеза“  със специалното участие на шеф Ангел Ангелов, който  демонстрира приготвянето на вкусна рибена чорба. Кулинарният празник бе допълнен с експозиция на   домашно приготвени  ястия, дело  на сръчните обзорчанки. Блюдата бяха  изложени в шатри, разположени на централния площад в Обзор.

Еньовден бе почетен и с тематична Лавандулова шатра, където всеки любител на целебните треви се запозна с разнообразието от местните билки.

Специално за тазгодишния празник бе отпечатана и рецептурна книжка  за приготовление на рибни блюда. Сбирката от тайни за най- вкусно рибно ястие е събрана с помощта на местни рибари, а изданието бе   раздадено на 25 юни.