РУ НА МВР-НЕСЕБЪР, ОБЩИНА НЕСЕБЪР И ОДК–НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО СЪС СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ

Община Несебър отбеляза Международния ден за безопасност на движението с поредица от мероприятия, насочени към изостряне на вниманието на участниците в трафика -пешеходци и автомобилисти, към рисковете и опасностите на пътя, които трябва да бъдат идентифицирани и предотвратявани.

Организатори на събитията бяха Районното управление на МВР-Несебър, Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър.

Информираността, създаването на полезни навици и култура при движение по пътищата е част от образователния процес, залегнал в програмите още от най-ранна възраст, а грижата за това е ангажимент на цялото общество. Популяризирането на темата започна сред най-малките – децата от ДГ „Яна Лъскова“. Безопасното пресичане на улици на обозначените за това места и разпознаването на основните пътни знаци са най-важните елементи в обучението на малчоганите. В този ден, под зоркия поглед и с наставленията на включилите се в инициативата полицаи, възпитаниците на детската градина демонстрираха внимание и знания в правилата за движение. Срещата се превърна в празник за децата, които имаха възможност да разгледат полицейския автомобил отвътре и да се запознаят с оборудването му.

 

Следващото мероприятие се проведе на тренировъчното стрелбище в к.к. „Слънчев бряг“ и бе посветено на предстоящия на 5 юли Професионален празник на полицията. В него се включиха полицаи и общински служители, увлечени от стрелбата. Сред зрителите бе кметът на общината Николай Димитров.

Участниците в състезанието по стрелба бяха разделени в два тима от по пет състезатели – отбор на полицията и отбор на Община Несебър.Съвсем очаквано съревнованието бе спечелено от представителите на Районното управление на МВР-Несебър.

Денят приключи в Южния парк, където бе организирана демонстрация на ефекта от алкохола върху човешкия организъм и скоростта, с която специализираното средство за измерването му в полеви условия- дрегерът, отчита резултатите. За целта Община Несебър бе предоставила напитки с ниско алкохолно съдържание, а полицаи отчитаха индивидуалното количество консумиран алкохол, „благодарение“ на който всеки, престрашил се да вземе участие в експеримента шофьор, рискува да се раздели със свидетелството си за правоуправление.

Денят на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, под мотото “Спазвай правилата” беше отбелязан в ОУ “Георги Стойков Раковски “– с.Оризаре с поредица от инициативи: изработване на тематично табло от учениците, поставено във фоайето на училището; презентация по темата за безопасността на движението по пътищата  и практически препоръки за пътна безопасност през лятната ваканция, подготвени от училищната комисия по Безопасност на движението по пътищата; дискусия с учениците от VII клас за правата и задълженията им като велосипедисти; щафетни игри. Всеки участник в образователното мероприятие получи грамота за участие и се убеди, че спазването на правилата за безопасност на движението е отговорност на всеки от нас.