105 жители и гости на Несебър се възползваха от безплатните прегледи на кожата, насочени към обследване на съмнителни образувания

105 жители и гости на Несебър посетиха мобилния дермопатрул  и се възползваха от безплатните прегледи на кожата, насочени  към обследване на  съмнителни образувания, а над 500 души се спряха на щанда за безплатна консултация за фотозащита. Акцията бе част от кампанията Евромеланома за превенция на кожния рак и се проведе на 22 и 23 юли на възлови места в града. Здравното събитие бе организирано от Дерматологични лаборатории Avène, в колаборация с дерматолози и с подкрепата на Община Несебър.

За разлика от 2021-ва, когато според наблюденията на ангажираните в кампанията лица дамите са били по-отговорни към своето здраве и са съставлявали по-голям процес от включилите се в проявата, то през тази година интересът към акцията е бил разпределен по равно между мъжете и жените.

Както и през  миналата година по-голямо внимание към здравето си са проявявали по-младите, а по-възрастните хора са неглижирали проблемите.

От всички пациенти, възползвали се от безплатните прегледи,  7% са пренасочени за допълнителни прегледи и изследвания.

Социално отговорната кампания цели навременна диагностика, повишаване на информираността на потребителите относно възможните вреди от слънцето, както и насърчаване употребата на методи и средства за слънцезащита, която е от съществено значение за предпазването на кожата. Ето защо поне веднъж годишно всеки трябва да извърши такъв профилактичен преглед, съветват специалистите.