УЧИЛИЩНИ ПРОЯВИ ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Множество училищни прояви по повод Деня на народните будители се състояха на територията на Община Несебър.

В най-голямото училище  – СУ „Любен Каравелов“  – Несебър, празникът бе отбелязан с различни инициативи. Във фоайето на образователната институция са подредени няколко изложби: едната фокусира вниманието върху рисунски на портрети на български възрожденци, дело на учениците от клуб „Ателие“ с ръководител Стела Христова; другата представя на вниманието на преминаващите читателски дневници на ученици от шестите класове; а третата съдържа тематични проекти-табла, подготвени от учениците от 4-ти „а“ и 4 „б“ клас в ГЦОД с учител Павлина Гайдарова. Учениците от  1- ви „д“ клас, техните родители и учители отбелязаха Деня на народните будители със спортно състезание „Спортувам с мама и тате“.

Патриотично пътешествие по стъпките на народните будители бе организирано за учениците от 2-ри „б“ и 2 – ри „г“ клас до Панагюрище и Копривщица. Ученическият съвет бе подготвил материал на тема „Кои са народните будители“ за  запознаване на учениците  в часа на класа. Обявен бе и  конкурс на тема „Народните будители вчера и днес“, организиран от Училищното настоятелство съвместно с учителската колегия.

По повод 1 ноември възпитаничката на СУ „Любен Каравелов“  – Несебър Елена Емилова Георгиева от 7 „г“ клас бе отличена с първо място за своя презентация на Националния конкурс „Народните будители и аз“, организиран от Община Хасково и ОП „Младежки център“, посветен на Деня на народните  будители. Неин ръководител е Диана Табакова.

По инициатива на МКБППМН към Община Несебър в 1-ви „в“ клас бе организиран интересен тематичен час, в който  имаше презентация, игра на тема „Познавам България“, рецитиране на стихотворение и изработване на книгоразделители с ликовете на Христо Ботев и Васил Левски.

 В ОУ „ Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас учениците от 1-ви „а“ и 3-ти „а“ отбелязаха празника със стихове и песни,  а 5-ти „а“ клас  –  с кратък тематичен  рецитал. По инициатива на Ученическия съвет децата от от вторите класове проведоха състезание по краснопис.

По повод  1 ноември учениците от четвърти клас  на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Обзор и техният класен ръководител – г-жа Павлова посетиха  местното читалище „Изгрев 1927“. В рамките на един учебен час бе подготвено забавно състезание, посветено на народните будители, в което децата с голям ентусиазъм взеха участие, като бяха разделени на три отбора. Възпитаниците на училището в Обзор показаха  завидни знания и получиха награди от докамините.

В ОУ „Св. Св Кирил и Методий“ – с. Равда се състояха множество инициативи, с които бе изразена почит и уважение към будителите. Учениците от 2, 3 и 4 клас взеха активно участие в конкурс под надслов „С признателност към будителите“, като изработиха табла и рисунки,  които подредиха в изложба в училищните коридори. Шестокласниците участваха в открит урок по български език и литература на тема „Знаете ли български?“, в който показаха завидни знания и умения по правопис, граматика и рецитиране на стихове.

В училището гостува и детският писател Жени Костадинова. Тя представи своите книги и заедно с децата четоха откъси от тях. На срещата присъства и секретарят на НЧ „Гоце Делчев – 1943“ с. Равда Елеонора Богоева, която приветства проведените инициативи и поднесе на педагогическия колектив плакет с образите на народните будители.

Денят на народните будители бе отбелязан в ОУ  ,,Георги Стойков Раковски’’ – Оризаре с емоционален концерт, събрал в себе си като пъстра китка песните и танците от всички краища на България. Проявата се състоя в актовата зала на училището под ръководството на К. Костадинова, ръководител на ,,Работилница за млади таланти’’. Проявата включваше още емоционален рецитал и открит урок по родолюбие, който беше изнесен от ученици от шести клас. Подготовката за отбелязването на Денят на народните будители в училището в Оризаре започна дни преди самото събитие с изработване на тематични табла, изложени на входа на училището.

По инициатива на МКБППМН – община Несебър се състояха две прояви в училищата в Кошарица и Тънково.

В  ОУ „Св. Иван  Рилски“ – с. Кошарица празникът бе отбелязан с тематични песни, изпълнени от ученици в първи и седми клас, четене на есета на тема: „Народните будители и аз“ от петокласници, деца от 2-ри и 3-ти клас рецитираха стихотворения, четвъртокласници показаха своите рисунки, ученици от 6-ти и 7-ми клас представиха своите изработени книги за живота и творчеството на будител по избор, а второкласниците представиха изработените проекти. Имаше и презентация  на тема „Щрихи от духовно-моралния профил на Васил Левски“ и анализ на неговия „нечут характер“.

В ОУ „Васил Левски“ – с. Тънково празникът се състоя във фоайето на училището. Учениците участваха във викторина „Поклон будители“, съдържаща въпроси, кои са нашите будители и с какво са допринесли за запазването на родния език, култура и история. Учащите от прогимназията, под ръководството на г-жа Лилова, представиха пред училищната публика презентации по темата. Освен това изразиха почит и уважение и към съвременните будители – техните учители с думите: „Учителят е като добрата книга – хваща те за ръката и те повежда към знанието по целия свят“. Третокласниците изработиха табло за празника под ръководството на класния ръководител г-жа Петрова. Друго табло беше подготвено като съвместна работа на прогимназиалистите. Представилите презентации получиха награди от ръководството на училището за положения труд.