НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА НИКУЛДЕН

Днес православният свят отбелязва деня на един от най-почитаните християнски светии –  Николай Чудотворец.

Несебър отбелязва  тази дата с особена почит и благодарност към светеца, укротител на бурите и пазител на рибари и моряци.

„Нека  свети Николай  да закриля нашия град и  нашите съграждани, чиито живот е свързан с морето. Нека винаги се връщат на брега живи и здрави и с пълни мрежи. Пожелавам на всички Вас весело посрещане на предстоящите  коледни  и новогодишни  празници. Нека има топлина и обич помежду ни, защото  заедно ще преодолеем всяко препятствие и ще споделяме всяка радост.“ – поздрави кметът на община Несебър Николай Димитров гражданите, дошли на Северното рибарско пристанище, за да отбележат големия празник.

Молитва към светеца и благослов за рибарите и моряците отправи  отец Петър – свещенослужител в несебърския храм „Св. Успение Богородично“. След края на тържествената служба той хвърлиха цветни гирлянди във водите на морето в израз на почит към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Денят бе отбелязан и с раздаване рибен курбан, с който  Община Несебър традиционно черпи за празника.  Тържеството завърши с  рецитация на деца от  ДТС към НЧ„Яна Лъскова- 1905“  и  участие на вокалните състави „Ла Феде“ и солистката на  „Хор за гръцки песни“ Стефка Петкова.

 

По-късно, по случай празника, по централна улица в  Новия Несебър се състоя лекоатлетическо бягане, в което се включиха над 100  деца от различни училища в общината на възраст от 9 до 12 години.  Състезанието бе организирано от Клуб по лека атлетика „Несебър“, с ръководител и треньор Васил Лечев.

 

 

Несебър е един от първите градове, които преди две хилядолетия приемат християнската вяра, ценности и традиции. Неговата съдба е неразривно свързана с морето, което е източник на препитание и сигурност през хилядолетната история на града. Затова датата, на която православната църква отбелязва деня на св. Николай Чудотворец – закрилника на рибарите, е тачен, чакан и тържествено отбелязван във всеки несебърски дом.