ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ В НАЦИОНАЛНОТО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

Най-добре представилите се в математическото състезание „Европейско кенгуру – 2023“ ученици  с резултат над 75%  и техните преподаватели бяха наградени на тържество в Областна администрация – Бургас преди дни. Сред отличените са и два възпитаника от най-голямото несебърско училище „Любен Каравелов“. Това са Венцислав Маринов Георгиев – V“д“ клас и Мая Янева Минкова – VIII “б“ клас. Постиженията им бяха високо оценени от заместник-областния управител Пламен Янев и Петя Петрова -началник на РУО-Бургас.

Състезанието „Европейско кенгуру“  се провежда във всяка страна на родния език, като задачите се обединяват от критерия за приложимост на формираните знания и умения и необходимостта за прилагане на съобразителност, математическа логика и нестандартно мислене при откриване на решения. В състезанието участваха 3376 ученици.

„Европейско кенгуру“ е най-масовата международна математическа надпревара. За първи път се провежда на 15 май 1991 г., а първите български представители участват през 1993 г. „Европейско кенгуру“ е състезание с интересни логически задачи, които не изискват много сметки и описване, а логика, усет, късмет и рутина. Особеното в турнира не е сложността на отделните задачи, а съвкупността от нестандартни логики и малко време за решаването им.