НЕСЕБЪР ВЕЧЕ ИМА ИЗЛАЗ НА АНТАРКТИДА

КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР  НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ ВРЪЧИ ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ НА КАП. II РАНГ НИКОЛАЙ ДАНАИЛОВ

Днес кметът на Несебър Николай Димитров връчи почетния плакет на Община Несебър на капитан II ранг Николай Данаилов, командир на първия български военен научноизследователски  кораба „Св. Св. Кирил и Методий“, достигнал бреговете на Антарктида. Отличието е знак и  израз на уважение и възхищение към професионализма на кап. Данаилов и проявените лични качества при изпълнение на 31-вата българска антарктическа експедиция на остров Ливингстън.

„Горд съм да Ви поздравя за успешната мисия. Вие сте сред хората, които разнасят славата на Несебър и България.“ – каза г-н Димитров.

Топлите думи, с които градоначалникът Николай Димитров приветства капитан Данаилов бяха последвани от личния разказ на мореплавателя за любовта към родния Несебър и за гордостта да бъде несебърски гражданин. Капитанът поднесе специален подарък на кмета Димитров – парче скала от Антарктида,  символизиращо връзката, между Черноморския град и най-южния континент.

На събитието, което се състоя в Конферентен център „Сочи“, присъстваха жители и гости на града, познати и приятели на капитана.

За гостите на срещата бе подготвена презентация на пътуването, в която бяха разкрити неговите етапи – от подготовката до завръщането на кораба, воден от капитан Данаилов. Последва разказ за волята и упоритостта по пътя, който командирът на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ е изминал до капитанския мостик, за успеха на научната мисия, изпълнена за първи път от български капитан на български изследователски кораб до най-отдалечения и студен континент на Земята, за приключенията и впечатления, за срещите и сътрудничеството между екипи от различни държави  с мисии на ледения континент.

По късно капитан Данаилов посети училището, в което прави първите стъпки в образованието си – СУ „Любен Каравелов“, за да се срещна с ученици от началните и прогимназиалните класове. Децата имаха възможност да чуят от първо лице за морските приключения по дългия път към Антарктида и обратно и да поздравят капитана.