СТОТИЦИ РАЗГЛЕДАХА КОРАБА „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО МУ В НЕСЕБЪР

Несебър посрещна  първия български плавателен съд, достигнал бреговете на Антарктида – кораба „Св. св. Кирил и Методий“, който, под командването на кап. II ранг Николай Данаилов, извърши успешна научно изследователска мисия до най-студения континент.

Плавателният съд и неговия екипаж бяха посрещнати от кмета на община Несебър Николай Димитров и флотилен  адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Вапцаров“ – Варна.

При слизането си на брега  капитан Николай Данаилов изрази своята голяма гордост, че е гражданин на Несебър, че е неразривно свързан с най-красивия български град, че през цялото плаване е получавал подкрепата на несебърските граждани.

В жест на уважение към подвига на мореплавателя, кметът Николай Димитров връчи  на капитан Данаилов  копие на несебърската икона „Врата Небесна“ – любима на българския папа Анджело Ронкали, с която духовникът никога не се разделял.

Повод за посещението на кораба в Несебър бе изследователска мисия за мониторинг на  водите  в Черно море,  за който инспекцията установява, че са с оптимална чистота- информация, важна както за туристическия бранш, така и за организациите, проследяващи    екологичното равновесие по българското крайбрежие.

Присъствието на плавателният съд в несебърското пристанище  се превърна в ден на отворени врати за стотици жители и гости на града, които разгледаха част от вътрешните помещения, капитанския мостик и палубите.

Още при навлизането си  в пристанището, корабът „Св. св. Кирил и Методий“ бе придружен от  малките състезатели на Общински ветроходен клуб – Несебър, които приветстваха капитана и екипажа му.