Двама несебърски харпунджии представиха България на световното по подводен риболов 2023

От 5-ти до 11-ти септември  състезателите от отбор „Несебър“  Веселин Томов и Мирослав Илчев, като част от националния отбор на България /общо 4 състезатели, най-добрите за последните 3 години/, взеха участие  на Световното първенство по подводен риболов  за 2023 г., което се проведе в град Ларедо, Испания. Двамата допринесоха за достойното представяне на България -11 място в крайното отборно класиране. Те участваха в по един от състезателните дни, като Мирослав е 18-ти през първия ден, а Веселин е 25-ти през втория от общо над 100 състезатели от 23 държави. Поради скромните средства, с които разполагаха нашите състезатели /спортът Подводен риболов и националният отбор не получават държавно финансиране/, тимът ни разполагаше само два дни за тренировки и разузнаване на състезателните зони.

През месец септември нашите състезатели участваха в още две състезания от критериума за „Купа България“, като в крайното класиране Веселин Томов е вицешампион, а Мирослав Илчев е трети, и двамата с много малка разлика след първенеца. В отборната статистика отбор „Несебър“ е убедително на първото място.

Натовареният състезателен сезон ще завърши с Държавното първенство, което ще се проведе между 21-ви и 24-ти септември в град Приморско. Градът ни ще бъде представен от два отбора: отбор „Несебър“  и отбор „Месембрия“.

Ето и детайли за последните два турнира:

На провелия се в началото на месеца в Созопол  турнир по подводен риболов  за купа „Димитър Минев“ участваха 31 състезатели от 10 клуба.

Второто място зае нашият състезател Мирослав Илчев с 13 валидни риби от четири вида, а  капитанът  на отбор „ Несебър“  Веселин Томов остана четвърти с 14 валидни риби от три вида.

Състезанието се проведе при лоши метеорологични условия,  силен вятър и силно вълнение, което принуди организаторите да се откажат от използването на лодки и състезателите стартираха от брега, като за целта имаше определени няколко пункта за влизане.

На 16.09 се състоя и заключителния за „Купа България“ турнир –

за купа „Варна“. В него взеха участие 37 състезатели от всички български клубове.  С 13 валидни екземпляра Мирослав Илчев отново се класира втори с разлика  от по малко от 1 точка след първенеца. Мирослав изпълни квотата от 10 морски врани, като към тях  добави и три платерини. Трети се класира представителят на другия несебърски клуб- „Месембрия“,  Иван Доков. Състезанието се проведе при сравнително добри  морски условия.

Състезателите на отбор „Несебър“  приключиха  турнирите от критериума за купа България /общо 8/  с 10 призови класирания, като по ирония на съдбата само в град Несебър не успяха да се запишат сред призьорите.