ДЕНЯТ НА ЧЕТЕНЕТО БЕ ОТБЕЛЯЗАН В УЧИЛИЩА НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Основно училище ,,Георги Стойков Раковски‘‘, село Оризаре, отбеляза първия ,,Ден на четенето‘‘ в България с инициативата ,,Искам да ти прочета…..‘‘.

В инициативата се включиха ученици от всички възрасти. Първокласниците се пренесоха във вълшебния свят на приказките, благодарение на учениците от седми клас, които ги запознаха с различните видове приказки.

Учениците от пети и шести клас посетиха библиотеката в Народно читалище ,,Зора‘‘ в село Оризаре, а  директорът на училището,  г – жа Паунка Стоева, прочете на четвъртокласниците ,,Чудна весела история с баба Танка и Виктория‘‘ от Татяна Йотова, която неотдавна беше специален гост на училището по повод ,,Денят на европейските автори‘‘.

Денят на четенето бе отбелязан и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Равда под надслов „Приказка ми прочети“. Под ръководството на своите учители, учениците от 4 клас четоха приказки на децата от 1 и 2 клас. Четенето продължи в рамките на един учебен час и показа приемствеността между възпитаниците на училището.

Под надслов „Четенето дава възможности“ премина Денят на четенето в СУ „Любен Каравелов“. Гости на учениците от седми клас бяха библиотекарите от Общинска библиотека „Младост“ към НЧ „Яна Лъскова 1905“  Вероника Иванова и Катержина Христова. Те представиха разказа „Апостолът в премеждие“ от Иван Вазов и откъс от книгата на Розмари Де Мео „Стопанката на Господ“. Учениците, от своя страна, четоха откъси от повестта „Немили-недраги“ на Иван Вазов и подариха на библиотеката екземпляр от първия брой на списвания от тях школски вестник „Каравеловски зов“.

Фондация ,,Четене‘‘, фондация ,,Детски книги‘‘ и сдружение ,,Книги и четене‘‘ поставят началото на ,,Денят на четенето‘‘ в страната. Инициативата насочва вниманието към четенето като възможност за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Целта на инициаторите на този ден е да се подчертае важността от четенето за развитие на средата и индивидите. Кампанията е двигател на насърчаване на ранното четене, възпитанието на ценности и любов към книгата.