НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 60-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ УЧРЕДЯВАНЕТО СИ КАТО ОБЩИНА

Днес в сградата на старото кметство бе отбелязана 60-тата годишнина от учредяването на Община Несебър като самостоятелна административна единица в рамките на Р България.
На тържественото събитие присъстваха кметът Николай Димитров, заслужили граждани и бивши административни кадри, допринесли за развитието на Община Несебър.

Учредяването на новата община е следствие от указ на Президиума на Народното събрание на НРБ № 29 от 23 януари 1959 г., с което Несебър престава да бъде част от Поморийска околия. Усилената подготовка за отделянето започва в края на 1958 г. Учредителната сесия на Градския общински народен съвет-Несебър се състои на 10 април 1959. Двадесет години по-късно, с уедряването на Община Несебър, в нея влиза Обзор с всичките си съставни селища.

Честването откри Златин Чаушев началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, който приветства присъстващите и благодари на всички за усърдието, грижата и амбициите да превърнат Несебър в един от най-уредените градове на България.
Думата бе предоставена на кмета на общината Николай Димитров.

В своето слово той проследи накратко историческите подробности по учредяването на Несебър като нова административна единица. Подчертана бе упоритата дейност на поколения граждани, които чрез своето усърдие и воля поставиха основите на съвременния Несебър. През годините общината постигна много успехи и признание и това се дължи на последователната политика на поколенческа и административна приемственост, чрез която се осъществяват и надграждат най-значимите за развитието на общността проекти.

Така вече 60 години Несебър се развива и превръща в една от най- представителните общини на България .
Тя се радва на завиден прираст на населението. Общинското ръководство разгръща политики в сферата на социалните услуги, образованието, грижата за младите семейства и възрастните жители паралелно с инфраструктурни и културни проекти.

Всичко това прави Несебър една от най-модерните и отговарящи на европейските изисквания и стандарти общини.

В чест на юбилейната годишнина бяха наградени заслужили с активния си принос в развитието на общината културни, просветни, стопански и административни дейци: Васил Киров, Александър Димитров, Добрина Новоселска, Златин Чаушев, Димитър Чаталбашев, Миглена Щерионова, Стоян Христозов, Кирил Коршутов, Стайко Гургов, Яни Николов и Максим Момчилов.

Слово произнесе доайена на несебърските кметове Васил Киров, който е и непосредствен участник в първото заседание за учредяване на голямата несебърска община, проведено на 8 април 1959.

Всички получили почетни грамоти и плакети благодариха за високата чест.