ТРИДНЕВЕН МУЗИКАЛЕН ФОРУМ В НЕСЕБЪР

В дните от 6 до 8 септември Oбщина Несебър беше домакин на музикалния форум „Моя страна, моя България“. Съорганизатор на събитието беше СНЦ „Авигея шаама“.

Цел на форума бе да покаже ценното в българските традиции и да го съхрани за бъдещето, да представи съкровищата на народа ни от древността и да внесе обединителен дух на националния празник.

В продължение на три дни на три различни сцени несебърската публика се наслади на български фолклор и популярна музика в изпълнение на самодейни състави от  Шумен, Пловдив, Хасково и Харманли.

На връх празника на Съединението – 6 септември на сцената на площад „Жулиета Шишманова“ за гражданите и гостите на Несебър своите  поздрави поднесоха дамите от Общоградски спортен клуб „Мадарски конник“, вокалистката на ВГ „Бамбини“ и талантливи гайдари от Шумен, които изпълниха своите мелодии и танци с огромна радост и вдъхновение.

Българска народна песен и обичаи са част от културните артефакти на нашата цивилизация. Това бе мотото на втората музикална вечер, провела се на сцената на амфитеатъра в стария Несебър.

Невъзможно е да си представим българската култура без народното творчество, което разкрива произхода на духовния живот на народа ни. В продължение на векове, хората събират и  съхраняват своите народни песни и традиции. Предават ги от уста на уста и пазят тези  шедьоври, изпълнени с дълбока мъдрост. За това ни напомни ФГ  „Веселина“  при НЧ „Стоян Чилингиров“ – Шумен, която показа корените на българския дух чрез народния обичай „ Рязане на брада след жътва“.

На 8 септември на градския стадион на Несебър се проведе последната вечер от музикалния форум „Моя страна, моя България“, посветена на приятелството. Хора  от близо и далеч се събраха, за да изразят любовта си към България. Стела Просен – българка, омъжена в Швеция, живееща от 50 години в чужда държава, не може да забрави родината си. Тя дойде от Швеция , за да изпее „Моя страна, моя България“. Евгени Димитров пропътува разстоянието от Словения, за да участва в това приятелско събиране в името на България.