ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА НЕСЕБЪР“ В СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“

В навечерието от 142-рата годишнина от освобождението на Несебър от османско владичество бе организирана среща-беседа с ученици на СУ „Любен Каравелов“. Лектори бяха Максим Момчилов – местен журналист и издател и Евтелпа Стойчева – служител в отдел „Несебър-Световно наследство“ и автор на редица исторически книги и статии, посветени на града.

В своята лекция г-н Момчилов разясни малко известни факти за основните действащи лица и историческите обстоятелства, довели до освобождаването на Несебър.То се случва на 8 февруари 1878г, когато отрядът на майор Михаил Лазарович Калантаевский влиза в Несебър. Местното население, съставено главно от българи и гърци, тържествено посреща освободителите.

Г-жа Стойчева разказа увлекателно и с много емоция за различните археологически и архитектурни паметници на малкия полуостров, за построяването на най-новата църква “Успение Богородично”, която и досега е действащ храм, за характерните дървени къщи на града. От нея децата разбраха за значението на Несебър и  съхранения християнски дух  в столетията на османското владичество, през които градът остава митрополитски център.