ПАРКИНГИТЕ В СТАРИЯ НЕСЕБЪР СА БЕЗПЛАТНИ ЗА ЦВЕТНИЦА И ВЕЛИКДЕН

 

На работно заседание, свикано от кмета на Несебър  Николай Димитров, бяха обсъдени условията на паркиране и пропускателният режим, които общината ще въведе на територията на Стария Несебър за предстоящите празници Цветница и Великден.

На събранието присъстваха началникът на РУ-Несебър гл. инспектор Коста Кирязов, представители на Звеното за самоохрана,  „Дейност по организация паркирането, репатриране и пропускателен режим“ и представител на Общинския щаб за борба срещи разпространението на коронавирус.

Направените във връзка с предстоящите църковни тържества предложения целят създаване на организация, която да подпомогне и съдейства на гражданите по време на Великите празници.

Взето бе решение паркингите да бъдат предоставени за свободно ползване, така, че всеки желаещ да посети църквата или града в дните на Цветница и Великден няма да заплаща  услугата „паркиране“. Автомобилите могат да бъдат оставяни за престой на „Северен голям паркинг“, „Морска гара“ и „Яхтено пристанище“.

Ограничителните бариери в Стария Несебър  няма да бъдат поставени. По входовете и изходите на града ще дежурят представители на реда, които ще насочват гражданите към местата за паркиране.

Призоваваме гражданите да бъдат отговорни, да съдействат на служителите на реда и  да се въздържат от  спиране и паркиране  във вътрешността на Стария Несебър, за да се избегнат пренатоварването и задръстванията на улиците с моторни превозни средства.

Във връзка  с предстоящите църковни празници Общинският щаб за борба срещу разпространение на COVID-19 е изпратил предписания за безопасност  до всички  храмове на територията на общината, за да ги запознае с  противоепидемичните мерките, които трябва да бъдат предприети.

Ето част от тях:

  • на местата, където се очаква струпване на хора е необходимо да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на храма на разстояние минимум 1,5-2 метра;
  • не се налагат ограничения за брой лица в закрито  помещение по едно и също време, но е препоръчително  да бъдат осигурени 10-15 кв. м. на посетител;
  • препоръчително е провежданата на всички контактни повърхности дезинфекция да се извършва най-малко три пъти дневно и при възможност да се използват препарати, които не изискват последваща обработка.

Полицаи и служители на Общинското звено за самоохрана ще дежурят около всички храмове на територията на общината.

Апелираме гражданите стриктно да се придържат към приетите противоепидемични мерки при посещение на празничните църковни служби, като не допускат  физически контакт по между си и  носят лични предпазни средства.