ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПОСТАВЯ БИБЛИОТЕЧКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ НА КНИГИ

Община Несебър осъществява инициатива за поставяне на библиотеки на обществени места. Библиотеките, изработени във формата на емблематичната за Несебър мелница, са монтирани в най-посещаваните зони: Стария Несебър в градинката на църквата „Христос Пантократор“, Южен парк в Новия град, а в крайморския парка на с. Равда монтирането предстои. Целта е всеки, обичащ да чете, да може да вземе безплатно книга, която след прочитане се връща. Читателите могат да дообогатяват колекцията, оставяйки лични книги. С това общината се надява да предизвика интерес към четенето и книгите, и да насърчи грижата за тях. В основата на инициативата за поставянето на библиотечките е Атанас Драмчев –  общински служител.

Little Free Library е движение за свободна размяна на книги, която се осъществява чрез поставяне на малки къщички с безплатни книги на публични места. Възниква в САЩ през 2009 г. В шкафа на сухо стоят заглавия, които може да бъдат взети, прочетени и след това върнати. Или заменени. Или просто да бъде оставено нещо отдавна прочетено.

Инициативата е насочена не само към местните хора, но и към гостите на града, за които отпада необходимостта да носят със себе си четиво за свободното време. Те могат просто да заемат от предоставените в библиотеките книги.