НЕСЕБЪР ИЗПРАТИ С БЕНЕФИС ДЪЛГОГОДИШНИЯ ХОРЕОГРАФ НА ОБЕДИНЕНАТА ОБЩИНСКА ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА ТОНИ ЙОТОВ

Несебър отбеляза с бенефис официалното оттегляне на Тони Йотов от дългогодишната му кариера на хореограф към Обединената общинска школа по изкуствата и преподавател по български народни танци.

Поздравителен адрес, плакет и грамота по случай Деня на народните будители му бяха връчени от името на кмета на община Несебър Николай Димитров.

„Вашата вдъхновена дейност, талант и професионализъм, умението Ви да работите с деца и любовта Ви към българските народни традиции и обичаи, разкри за Вашите възпитаници безценната съкровищница на изконния български фолклор, богатството от ритми и танци, музика и песни. Така неусетно създадохте истински родолюбци, закърмени с българския дух. Няма нищо по-ценно от любовта към Отечеството и съхранението на всичко, което оформя националната ни идентичност.“ , се казваше в грамотата.

Тържеството бе уважено от председателя на Съюза на българските музикално-танцови дейци Любчо Василев, който лично изрази своето уважение към н г-н Йотов, като му  връчи най-голямата  награда на съюза – „Златна лира“.

Поздравителни адреси  Тони Йотов получи още  от името на председателя на Oбщинския съвет – Несебър Румен Кулев, НЧ „Яна Лъскова-1905“, заместник ген. секретар на Федерацията на международни танцови фестивали FIDAF, Факултет „Музикален фолклор “ – Катедра „Хореография“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив, Ансамбъл „Пирин“ и др.

ЦИОФФ – ЮНЕСКО – секция България удостои г-н Йотов с плакет за цялостен принос в популяризирането и опазването на нематериалното културно наследство.

Мотото на събитието: „Животът си в танц събрах“, е отражение на жизнения и професионален път на Тони Йотов, неговото отдаване на призванието да показва красотата на българския фолклор, да разкрива неговите тайни и да разпространява съвършенството на движенията му, вдъхновени от ритъма и емоцията в народното творчество.

Своята кариера г-н Йотов започва като танцьор в световноизвестния Ансамбъл „Пирин“, където се изявява дълги години. Основател и ръководител е на Фолклорна група „Боровец“, с която работи 40 години. На Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, той посвещава 16 години от живота си.

Тони Йотов обучава и води самодейни състави, чиито успехи от участия на българска и международна сцена и най-вече в културния живот на общината оставят впечатляваща следа в кариерата му на хореограф и преподавател по български народни танци.

Най-важният период в творческия му път е работата с децата от Общинската школа по изкуствата в Несебър. На тях той с много вдъхновение отдава своята любов към народното творчество и посява обич към отечеството и всички негови традиции и обичай, превъплътени в народния танц.

В бенефиса със свои изяви участваха Младежка формация при ООШИ, танцово студио “Месамбрия”, ФФ “Македонка” и изпълнители от класовете по пеене и гайда към Обединената общинска школа по изкуствата, директорът на школата Данислав Кехайов, изпълнители от Фолклорна група „Боровец“ и народната певица Нели Танева.