НЕСЕБЪРСКИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ЛЮБОВТА И ВИНОТО – ДНИ НА ЕУФОРИЯ И НЕЗАБРАВИМИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

Днес, с ритуал по зарязване на лозята в  масивите на село Гюльовца- Община Несебър, тържествено бе отбелязан Трифон Зарезан. Събитието бе част от Празника на младото вино, което селището отбелязва за  11-та година.

Тържеството уважиха кметът на Община Несебър Николай Димитров, зам.-кметът Иван Гургов, кметът на селото Жельо Желев, жители и гости на Гюльовца. Кметът Николай Димитров поздрави присъстващите с Трифон Зарезан и Свети Валентин и им пожела здраве, щастие и берекет.

Празникът  по традиция събира майстори на виното от региона, които  демонстрират качествата на домашно произведения гроздов еликсир.  За доброто настроение на присъстващите имаше музикална програма в чест на Свети Трифон – покровител на  лозарите, соколарите и градинарите. Ритуал по зарязване на лозята имаше и в село Кошарица.

С тези събития Община Несебър постави финални щрихи в четиридневни Празниците на любовта и виното, с които за девети път бяха отбелязани най-нежните дни в годината – дни посветени на жаждата  за нежност на копнежа по щастие и радост от живота.

 

Празниците  започнаха с изложба  под надслов „Вино и любов“. Пространството под купола на Артиум център се изпълни с произведения, съдържащи красиви и възторжени послания за обич и опиянение, за взаимност и възхищение от очарованието на града и морето. Произведенията ще останат на вниманието на публиката до 28 февруари.

Вълнуващи мигове на щастие в навечерието на Свети Валентин и Трифон Зарезан съпътстваха церемонията по подновяване на брачните обети на 5 двойки, честващи Сребърна сватба – 25 години съвместен живот.

Събитието бе по лична инициатива на кмета на общината Николай Димитров, който пожела на развълнуваните и разчувствани  участници в церемонията обич, сила и топлина. Градоначалникът изтъкна, че семейството е живата клетка в организма на общността, основа за подкрепа, взаимно уважение и сигурност.

Николай Димитров припомни, че Община Несебър се развива и върви напред, именно чрез сплотеността и обединението на своите граждани, които са едно цяло, едно голямо семейство.

Музикалната комедия „Кекс вместо с…екс“ зарадва почитателите на театъра в салона на Артиум център. Постановката предостави на публиката свеж поглед към объркания  живот по време на пандемията чрез сюжет, изпълнен с настроение, шеги, песни и самоирония.

Най-новата книга на поета Иван Ненков „Сутрин рано, вечер късно…“ бе представена в библиотечната зала в Артиум център, а водещ на проявата бе Таня Кехайова, член на читалищното настоятелство към НЧ „Яна Лъскова – 1905“. На срещата присъстваха много почитателите и приятели на автора. „Легендарен текстописец и един от най-добрите български поети от своето поколение. “ – така определи Иван Ненков началникът на отдел „Несебър – Световно наследство“ Златин Чаушев и изрази своето възхищение от майсторството и таланта му.

Книгата „Сутрин рано, вечер късно…“ съдържа текстове на  песни, писани от Иван Ненков за „Фамилия Тоника“, Тони Димитрова, „Щурците“, Ваня Костова“, Силвия Кацарова, клуб „НЛО“ и мн. други. По време на културната проява бяха изпълнени някои от най-емблематичните песни, създадени по текст на автора.

В дните от 11 до 14 февруари тематичен празничен декор радваше посетителите на пл. „Жулиета Шишманова“ и предоставяше възможност за интересна снимка във фотоателиетата за любов.

В няколко вечери на същия площад бе прожектирана компилация от снимки от фотоинициативата „Всичко е любов“, показваща различните лица на любовта и морето, както и емблематични и впечатляващи места от града.

В празничната програма на общината в чест на виното и любовта със своите вдъхновени изпълнения се включиха ZZ-HOT – Зоро Карагьозов, ВС „Сюрприз“-Луминус, „Морски звездички“ и „Ла феде“, група FOUR, ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“ и ТГ „Незабравка“.