НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 149 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

Днес, в Южния парк на Несебър, тържествено бе отбелязана 149-тата годишнина от смъртта на Васил Левски.

Възпоменателната церемония събра пред паметника на Апостола признателните граждани, които  отдадоха своята почит към най-великия син на България.

С кратък рецитал на самодейците от общинския театър несебърската общественост се пренесе в героичния свят на Левски, където ценностите на свободата, честността и подвига в името на идеалите са въздигнати над всяка корист и човешка слабост. В чест на Апостола възрожденски песнопения изпълни ВГ „Ла Феде“.

 

За делото на Левски, за неговия живот и мъченическата му смърт слово произнесе Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър-Световно наследство“ към община Несебър.

Той изтъкна, че любовта към отечеството и народа си Левски издига над всичко. Смел стратег, хуманист и революционер неговите идеали за  „чиста и свята република“ завинаги остават в народната памет като пътеводна светлина през бурите на историята. Жизненият му път – кратък, но славен, неговата идеология, в центъра на която е поставена саможертвата и гениалната му стратегия за освобождение без чужда намеса, го издигат до колосите в човешката история.

Венци и цветя в знак на преклонение, почит и признателност бяха поднесени от името на Община Несебър, ОбС-Несебър, читалище „Яна Лъскова-1905“, граждани и организации.

Паметната дата бе отбелязана с панихида в храма „Успение Богородично“, където отец Петър изпълни традиционната възпоменателна служба за Дякона.

Тържествено честване в навечерието на датата организираха и детските градини в Несебър. Децата се преклониха пред героя с изпълнение на стихчета и песни.