В АРТИУМ ЦЕНТЪР ГОСТУВА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА КОМПОЗИТОРА ПЕТКО СТАЙНОВ

Днес в Несебър бе открита изложба с фотографии, представящи живота на изтъкнатия български композитор Петко Стайнов. Сбирката е собственост на историческия музей в Казанлък и съдържа около 15 пана с изображения и текст, представящи жизнения и творчески път на автора на бележитите симфоничните сюити „Тракийски танци” и „Приказка”, на концертната увертюра „Балкан” и др, както и негови лични вещи.

Експозицията откри Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър- Световно наследство“, който подчерта, че благодарение на безспорния талант на Петко Стайнов българските ритми достигат до всички краища на света в тяхната самобитност и оригинално звучене.

Иво Косев, главен уредник на Дома на Петко Стайнов към исторически музей „Искра“- Казанлък, изнесе детайлна и автентична информация за живота и творчеството на композитора, чиито произведения са включени в учебната програма.

Фотосбирката, която съдържа и богат текстови материал, е придружена от 25-минутен филм, който ще бъде излъчван за учениците в Община Несебър.

Изложбата може да бъде посетена всеки ден от 10.00 до 19.00 часа до 31 март.

Петко Стайнов води широка музикално-обществена дейност като председател на Съюза на народните хорове в България и на Дружеството на българските композитори „Съвременна музика“. В периода 1941 – 1944 е директор на Народната опера.

Той твори и в областта на хоровата музика. С хоровите си балади става основоположник на нов дял в българската музика. В тях той претворява предимно драматични събития от старата и новата история на България и постига национално баладично звучене.

Избран е за редовен член (академик) на БАН през 1941 г., а от 1948 г. ръководи новосъздадения Институт за музика с музей при БАН – по-късно Институт за музикознание.