КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКА НА ДАНИЯ

Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна Негово Превъзходителство посланика на Кралство Дания   Йес Брогорд Нилсен. На събитието в Старото кметство присъстваха още  почетният консул на Дания във Варна Константин Дараданов,  Иван Кирков – административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас, гл. инспектор Коста Кирязов – началник на РУ Несебър и Иво Терзиев –началник на Сектор охранителна полиция  към РУ Несебър.

Инициативата е част от редовно провеждащите се с официални представители  на различни държави срещи във връзка с  туристическия сезон.

По време на разговора г-н Димитров изтъкна  стремежа на Община Несебър да промотира  местния рекреативен туризъм  и алтернативните форми -културен, религиозен, поклоннически, спортен и др.

Важна за посланика бе темата за екологичната среда и начините, по които община Несебър се справя с ежегодните  предизвикателствата, породени  от рязко увеличаващия се туристопоток. В разговора кметът Димитров разясни, че общината има дългосрочна политика за осигуряване на   чиста природа и редуциране на замърсяването на въздуха и водата. „За да намалим вредните газове на територията на курортните селища, сме разработили буферни зони за паркиране. В същото време даваме възможност на нашите гости да ползват алтернативни методи на придвижване, като сме  изградили мрежа от велосипедни и пешеходни алеи, по която туристите могат достигнат до  Стария град по най- краткия маршрут. През последните години бе модернизирана  станцията за пречистване на  отходни води и бяха изградени инсталация за претоварване   и сепаририране на  отпадъци.“

Темата за сигурността на туристите засегна Иван Кирков – административен ръководител на Районна прокуратура Бургас, който поясни, че териториалното отделение, представляващо  несебърската прокуратура е най-голямото в областта. Г-н Кирков подчерта, че  институцията, която ръководи,  е в готовност да се включи в установяване на нарушения и да задейства  съответни правни процедури.  „Най-важна е превенцията, която може да бъде осъществявана от представителите на туроператорските фирми чрез предварителна информационна кампания сред гостите.“

Част от дискусията бе и тема за сигурността на туристите по време на пребиваването им в к.к. „Слънчев бряг“. Гл. инспектор Коста Кирязов- началник на РУ Несебър, увери госта, че полицейското управление, както всяка година, е подготвено: изготвен е график за командироване на допълнителни полицейски сили от вътрешността на страната, които да подсилят местните структури на реда; осигурени са преводачи; идентифицирани са невралгичните точки от гледна точка на сигурността на пребиваващите на територията на Слънчев бряг; техническите средства, необходими за нормалната работа на полицията са в изправност; подготвени са  формуляри и бланки, подсигуряващи  бързото обработване на сигнали за нередности.

Г- н Димитров допълни, че в момента върви процедура, финансирана от Община Несебър, за разширяване на видеонаблюдението в к.к Слънчев бряг.

Разговорите  между кмета Димитров  и Н. ПР. посланик Нилсен  целяха  заздравяване на  традиционните връзки на приятелство и сътрудничество между посолството на Дания и Община Несебър. Добрите контакти между двете институции са гаранция за популяризирането на Несебър като туристическа дестинация, предлагаща разнообразие, качество и сигурност на своите гости. В края на визитата Негово Превъзходителство посланик Нилсен разгледа Стария Несебър и неговите непреходни архитектурни и исторически ценности.