ИЗЛОЖБА „ЗОВ ЗА СВОБОДА” БЕ ОТКРИТА В ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ В НЕСЕБЪР

В Етнографския музей в Стария Несебър днес бе открита изложбата „Зов за свобода” – Борбите на българите от Македония за освобождение и участието на жители от община Несебър в тях.
Събитието е по случай 13 юни – Свети Дух и  Ден на Македония  и на загиналите в борбите за осъществяване на националния идеал за обединение на земите, населени с етнически българи.

На откриването на изложбата бе и кметът на Несебър Николай Димитров. Той  поздрави  присъстващите – голяма част, от които    наследници на бежанците от Вардарска и Егейска Македония.

Тодор Марваков – директор на несебърския музей благодари на всички, включили се в съвместната инициатива за осъществяването на  това знаково за Несебър събитие. Изложбата е организирана  от Музей „Старинен Несебър, Регионален исторически музей Благоевград, Македонско братство „Тодор Александров“ и Община Несебър,  чиято идейна,  организационна и финансова подкрепа е в основата на осъществяването на възпоменателната проява.

Слово за делото на българския народ и за героизма на най-светлите личности от  времето на борбите за национално обединение произнесе Иван Бабев –  историк, краевед и председател на Македонско братство „Тодор Александров“. Споменати бяха имената и делата на най-значимите участници в освободителните движения и Илинденско- преображенското въстание, намерили убежище в района и включили се активно в изграждането  на съвременен Несебър: Димитър Занешев,  Григор  Узунов, Григор Гугушев, Трайо Ичотанчев и мн. др.

Слово произнесе и директорът на РИМ-Благоевград доктор Кирил  Алексиев, чийто личен принос е от решаващо значение  в   осъществяване на изложбата. От сбирката на благоевградския музей са предоставени артефакти с висока историческа и познавателна стойност: оръжия, снаряжение и четнически униформи от времето на борбите за освобождение на македонските  и беломорски българи.

Събитието бе ознаменувано и от кратка проява на   Група за изворен фолклор „Вардарка“ при НЧ „Гоце Делчев-1943“ – с. Равда.

След официалното откриване на изложбата представителите на РИМ- Благоевград  организираха Училище за юнаци.  Присъстващите имаха възможност да се докоснат до славното ни минало – до исторически облекла от борбите за национално обединение, музейни образци на оръжия и снаряжение.

Изложбата ще бъде открита за посещение до средата на октомври всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.