ЗАПОМНЯЩО СЕ НЕСЕБЪРСКО УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА – СРЕЩА „ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ“ В ИВАЙЛОВГРАД

Запомнящо се участие записаха ФФ „Българка“ с  ръководител Дафина Налбантова, представители на НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийско дружество – Несебър на Националната инициатива – среща „Завръщане към корените“, която се състоя в Ивайловград. Несебърските самодейци силно впечатлиха присъстващите не само с въздействащия си концерт, отличаващ се с майсторско пеене и артистизъм, но и с пъстрите си красиви носии. Участието на несебърци в срещата бе по покана на Тракийско сдружение „Национална инициатива „- „Завръщане към корените“.

Събитието се проведе под патронажа на президента на Република България –Румен Радев, със съдействието на Община Ивайловград и Тракийски клуб „Яни Попов“. На срещата, освен домакините от  Ивайловград,  присъстваха представители на тракийските дружества от Стара Загора, Созопол, Казанлък, Ямбол, Павликени.

Националната инициатива – среща „Завръщане към корените“ бе наситена с различни тематични прояви: шествие на участниците, посещение на площад „Тракия“ и поднасяне на венци и цветя, възстановка „Посрещането на бежанците от Тракия  и Мала Азия” , посещение на възрожденската църква „Св.Преображение Господне”, урок по родолюбие, включващо пленер с рисунки за деца на тема „Моето родословно дърво”. В салона на местното читалище бе подредена тематична изложба с традиционни ястия от бита на бежанците, а на сцената на НЧ ”Пробуда-1914” се изигра спектакълът „Похвално слово за българката”.

Х –та Национална инициатива – среща „Завръщане към корените” остави още един спомен за памет, преклонение, възхищение и уважение към историята  и съдбата на дедите ни от Одринска и Беломорска Тракия.