НЧ „МЕСЕМВРИЯ – 2015“ ОБЯВИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ II-ИЯ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „МОРЕ“ 2022

НЧ „Месемврия – 2015“  обяви днес резултатите от  II-ия  Национален литературен конкурс  на тема „Море“ 2022. След задълбочено обсъждане на 41 разказа на автори от цялата страна жури в състав: Борислава Кузова (председател), Станислава Славова-Петкова и Румяна Йоргова, отличи трима автори. Това са Сибин Майналовски, Снежана Ташева и Стефан Минчев.

Сибин Майналовски  е отличен за разказа „Номер Пет“ с I-во място (ваучер за книги на стойност 150 лв. и грамота). Мотивите на журито са:  „за бягството от клишето в необичайния сюжет на психотрилър с елементи на графична еротика, отлично изградените персонажи – на психопат, жертва и на отсъстващия „трети“, а така също за безупречния стил и познаване на езиковия инструментариум“.

Снежана Ташева за разказа „Грух“ е класирана на II-ро място (ваучер за книги на стойност 100 лв. и грамота).  Авторът впечатлява с „умението да ни потопи в света на една привидно битова история и в съзнанието на главния персонаж, за нестандартния образ на морето в неговата поддържаща, без банален романтизъм, роля, а така също за изкуството да борави с езика и неговите средства“.

Стефан Минчев за разказа „Разходка с лодката на Хемингуей“ заема  III-то място (ваучер за книги на стойност 50 лв. и грамота), заради „погледа отвътре към света на морските хора, чувството за хумор и ведрото ваканционно настроение, което създава у читателя“.

От читалището обосновават своето решение така: „Доколкото художествените произведения подлежат единствено на субективна преценка, плод на лични предпочитания и вкусове, съществуват няколко критерия, които намираме за общоприложими и валидни за всички допуснати до участие в конкурса разкази: оригиналност и различен поглед към поставената тематика, изграден и отличим личен стил, богат език и емоционален заряд, бягство от шаблона и клишето, образност и лекота на изказа, структурно познаване на разказа като жанрова форма, ясна кулминация и изведен финал, пълноценно изграждане на образите на основните персонажи, въздействие на литературното произведение. Взехме предвид и доколко участниците владеят своя основен инструмент на работа – езика: правопис, пунктуация, граматика, синтаксис, стилистика.“.

Отличените творби ще бъдат публикувани на страницата на НЧ „Месемврия – 2015“ във фейсбук.