НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ

Днес  кметът на община Несебър  Николай Димитров връчи грамоти на 27  учители и културни дейци за постижения в образованието  и заслуги за развитието на просветата, културата и учебната дейност, за добри преподавателски практики , за висок професионализъм при работа с деца, за активност  и достижения в  различни области на културния живот.

Кметът  Димитров отправи приветствие към  присъстващите на площад „Жулиета Шишманова“ учители, културни и просветни дейци, ученици и граждани. В него той изрази своята почит и уважение към хората на духа и  отбеляза, че най-българският празник- 24-ти май пази нашата идентичност и ни дава самочувствие на народ със собствена  писменост и  култура, залегнали в основите на европейската история.

24 май – празникът на буквите е дата, която ни отличава от всички останали народи. На този ден България празнува силата на духа, знанието и просветата. Тази дата ни обединява както никоя друга и ни кара да се чувстваме горди от това, че сме българи – единственият народ, който знае, помни и тачи създателите на писмеността си. Славянската азбука се появява в момент повратен за нашата история, когато се поставят основите  на българската държавност.

В тържествения концерт по повод 24- ти май участие взеха ученици от СУ“Любен Каравелов“, които пяха, танцуваха и рецитираха стихове, посветени на най-светлия от всички български празници.