ЗАПОЧНА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

274 са първолаците, които днес прекрачиха училищния праг

274 са първолаците, които днес прекрачиха училищния праг в Община Несебър. От тях 120 ще учат в най-голямото училище – СУ „Любен Каравелов“.

Тази година в деветте училищни институции на общината ще се обучават над 2230 ученици, в детските градини – 1187 деца, като в задължително предучилищно образование са над 500 малчугани.

Първият ден в деветте училища на Община Несебър започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България. Местната власт изрази своето уважение към празника с присъствието на заместник-кметове и представители на общинска администрация, които посетиха тържествата за откриването на учебната година във всички населени места.  Навсякъде в образователните заведения бе прочетен поздравителен адрес от името на кмета на общината с пожелания към деца и учители за ползотворна нова учебната година.

По традиция градоначалникът Николай Димитров откри учебната година в СУ„Любен Каравелов“ в Несебър. Поради обстоятелствата и мерките срещу COVID-19, в училищния двор присъстваха само ученици от първи, пети, осми клас и дванадесети клас.

 

 

Пред развълнуваните деца и родители, които наблюдаваха церемонията от разстояние, кметът в кратко слово насърчи преподаватели и ученици по пътя им през един успешен учебен сезон, потвърди ангажимента на местна власт към училищните институции и отново заяви готовност за съдействие по всеки въпрос. Поздравително слово към присъстващите произнесе и директорът на СУ„Любен Каравелов“ Ирина Велкова, която заяви, че  пътят към знанието не е лесен, но всеки труд се отплаща, а училището си остава мястото, където човек израства.

Отец Арсений, свещенослужител към храма „Св. Успение Богородично“, се помоли за благословение на учители и ученици и пожела здраве и успехи. Традицията в училищата на територията на общината с прием на първокласници бе спазена и след церемонията за началото на учебната година в сградите първо бяха въведени най-малките. Развълнувани, те следваха своите първи преподаватели по пътя към класните стаи. Там за всеки един от тях бе приготвен подарък –книжка и грамота от името на кмета Николай Димитров.

Пет от деветте училища в общината – СУ „Любен Каравелов”- Несебър, и основните училища в Св. Влас, Оризаре, Гюльовца и Кошарица откриха учебната година точно в 9 часа. В ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг тържеството започна в 10.30 ч., в училищата в Обзор, Тънково и Равда – в 9:30 часа.

Новата учебна година започна тържествено и в единадесетте детски градини на територията на Община Несебър.