ИНИЦИАТИВИ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО И ЛЮБОВТА КЪМ КНИГИТЕ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Националната инициатива за насърчаване четенето сред децата „Походът на книгите” намери своите поддръжници  сред библиотекарите от  Несебър Вероника Иванова и Веселина Василева от библиотека „Младост” при НЧ”Яна Лъскова-1905”. По повод инициативата двете дами направиха обиколка в част от класовете в Стар и Нов град на училище „Любен Каравелов“ и запознаха учениците от VII „г” с класен ръководител Ива Айгърова и V „в“ с класен ръководител Таня Кехайова  с различните възможности на съвременната библиотека и начините за ползване на литературата. Децата четоха произведения на свои любими автори, а на най–малките, от I-ви клас с класен ръководител Теофана Дечева и II-ри клас с класен ръководител Мария Тальокова, бяха прочетени басни и приказки.

Библиотекарите отправиха и едно ново предизвикателство към учениците – да се включат в  нов литературен форум на творческо писане, като най-добрите ще получат своите награди на Денят на братята Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24-ти май.

В Националната инициативата „Походът на книгите” се включиха и групите „Морско конче” и „Морски звездички” от ДГ”Моряче”с възпитателите Моника Пенева, Донка Георгиева и Мария Душува. В библиотека „Младост”, сред богатството от книги, малчуганите се запознаха правилата на библиотеката, с „Молбата на книгата” / не ме пипай с мръсни ръце, не ме прегъвай, връщай ме навреме/ с различни приказки и техните автори. А приказката „Дядо и ряпа” бе не само прочетена, но и драматизирана с участието на библиотекарите и децата, които се забавляваха и се смяха от сърце.

Инициатива по случай Седмицата на четенето бе организирана и в ОУ „Васил Левски „- с. Тънково, където гостува бургаската писателка Стана Апостолова. Тя  запозна учениците с нови детски книги.