БИБЛИОТЕКА ”СТЕФАН ВЛАДКОВ” ОТБЕЛЯЗА 128 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН

Библиотека „Стефан Владков” при НЧ „Яна Лъскова-1905” в Несебър отбеляза патронния си празник. По този повод в културната институция гостуваха ученици от IV “д” клас на СУ „Любен Каравелов” с класен ръководител г-жа Мария Тальокова.

Библиотекарят Снежина Маркова запозна децата с интересни факти от биографията на достойния учител, останал в паметта на поколения граждани на Несебър като обичан, уважаван и всеотдаен преподавател. Разказа им за неговата активна обществена дейност и съществен принос за опазване на българщината в нашия край. Четвъртокласниците научиха, че да бъдеш учител е велико призвание. Разбраха, че и днес има вдъхновяващи и мотивиращи учители като Стефан Владков.

Ентусиазирани и въодушевени децата участваха в образователна викторина, в която демонстрираха усвоените знания в часовете по български език и литература. За доброто настроение допринесоха състезателните надпревари „Скрити думи” и „Разбъркана приказка”.

Малките приятели на книгите си тръгнаха от интересната среща развълнувани и доволни с много впечатления, положителни емоции и подаръци – детски книжки и книгоразделители. Те изразиха своето уважение и благодарност, като обещаха да продължат да посещават  активно библиотеката, за да се срещат често с книгите и да черпят знания от тях.

 

Преди 128 години на 22 ноември е роден видният учител, родолюбец и общественик, оставил трайни следи в историята на Несебър – Стефан Иванов Владков. Човек с доказан обществен и професионален авторитет,  достолепна личност, чиято плодотворна дейност е ценен пример в развитието на образованието и културата в нашия град. В знак на почит към делото на Стефан Владков, с решение на членовете на НЧ ”Яна Лъскова-1905” от март 2018 г., библиотеката в Стария Несебър приема неговото име.